Belgium

Introduction

The first Prison SMART training in Belgium took place in the prison of Leuven-Central in October 2007. It was a very positive experience, so that a second Prison SMART training was organised in October 2009. Also in the prison of Ruiselede a Prison SMART training was organised in March 2009 in the framework of the Believe project for drug addicts. In the prison of Dendermonde the first Prison SMART took place in November 2009 and has been repeated two more times because of the positive experience of the participants.

Statistics

First Prison SMART course: 2007

Number of Prison SMART trainings: 6

Number of prisoners trained: 56

Prisons where Prison SMART was held:

Prison of Leuven-Centraal

Prison of Ruiselede

Prison of Dendermonde

CONTACT: Katrien Hertog

+32 495 625 818

Testimonials

“Deze cursus deed wat geen enkele vorm van therapie doet: het gaat rechtstreeks naar de kern.”

“Ik ben een professionele sporter sinds meer dan 20 jaar, maar ik heb nooit gevoeld wat ik ervaren heb in 1 week deze cursus te volgen.”

“De lessen zijn voor iedereen van levensbelang.”

“Als alle mensen hier de cursus zouden doen, er zou nogal wat minder agressie en een betere sfeer zijn.”

“Het is een must voor iedere gevangene voor zijn rehabilitatie.”

“Het geeft je een vrij gevoel en dat is toch zeer mooi voor een gevangene.”

“Al de stress en je zorgen en angsten verdwijnen door de ademhalingstechnieken.”

References

Mr. Verschueren, Director Leuven-Central Prison

Getuigenis van een van de deelnemers na 2 jaar:

“Mijn psyche is veel stabieler. Ik was suïcidaal door de last die ik droeg door de feiten die ik zelf heb gepleegd. Ik leed mijn hele leven onder depressieve en agressieve buien en heb een heel sterk verlangen naar rechtvaardigheid. Nu kan ik dit alles veel beter kanalyseren. Ik word nog steeds wel eens depressief wakker of iets maakt me boos, maar na wat yoga of meditatie besef en voel ik dat ik me boven emoties als depressie, lusteloosheid en agressie kan zetten. Je leert ook loslaten van allerlei vervelende zaken die je humeur op de proef stellen. Ik heb aan den lijve ondervonden hoezeer ik veranderd ben in denken, zijn, handelen en gezondheid en ik wens dit iedereen toe voor rehabilitatie. De cursus biedt je een innerlijke transformatie aan die binnen de week al voelbaar is en op lange termijn een totaal ander mens van u maakt: stabiel, sterk in geest en lichaam, leniger, creatiever, levenslustiger. Ik voel me na 2 jaar de oefeningen te doen 20 jaar jonger. Ik voel me vrijer dan een mens buiten de gevangenis in zijn lichaam. Het is een innerlijke transformatie die leidt van depressie, zin naar zelfdestructie, wanhoop en een slecht gevoel naar het tegenovergestelde: genot, plezier, zin in het leven, goede gevoelens en hoop. Het is een must voor iedere gevangene voor zijn rehabilitatie.”