Serbia

Introduction

In Serbia the Prison SMART team has trained 45 prison staff in the Central Prison in Belgrade, the Padinska Skela Prison in Belgrade and the Zabela Požarevac Prison.

Statistics

Number of Prison SMART trainings: 25

Number of prisoners trained: 150

Number of prison staff trained: 50

Prisons where Prison SMART was held: 

Central Prison in Belgrade

Padinska Skela Prison in Belgrade

Zabela Pozarevac Prison

Women Prison Pozarevac KPZ

Okruzni zatvor, Novi Sad

 

CONTACT:

Aleksandra Grujović

[email protected]

Jadranka Koceić

[email protected]

Testimonials

Požarevac, Women prison, December 2010

“Bila sam jako napeta i osećala sam da otežano radim i brzo postajem nervozna i netrpeljiva. Sada mogu da se na pravi način opustim, borim sa stresom i osećam da činim pravu stvar za sebe i druge. Ovo je veštine koja se brzo i lagano uči i preporučujem je svakom, posebno ljudima koji rade u zatvorima.“
Anka Gogić Mitić, upravnica

„Ovo je fenomenalno! Ne treba propustiti ni po koju cenu. Ovim seminarom se duboko relaksira celo biće! Traje malo, a pruža mnogo.“
Vesna Stanković, st. nadzornica obezbeđenja

„Divno iskustvo. Jako pozitivno i opuštajuće za um i telo.“
Milijana Pandurović, dipl. Pravnica

„Veliko iskustvo. Naučila sam da se uz pomoć disanja odmorim i opustim. Pozitivno!“
Žaklina Trajanovska, sekretarica

„Meni se ovaj seminar jako puno dopao, vežbe su odlične, opuštaju i relaksiraju telo. Instruktorka je divna, prijatna i pozitivna osoba. Preporučujem svakome da ovo proba.“
Maja Dragošan

– „Jedno iskustvo više u životu
– Veoma je lepo – opuštanje
– Čovek se oseti rasterećeno
– Sve najbolje o seminaru mislim.“
Marija Jovanović Žilić

„Lepo je poneti ovakvo iskustvo u svoj svakodnevni život. Naučiti se blagotvornom disanju, opuštanju i zauzeti jedan pozitivniji i kvalitetniji stav u životu.“
Ivana Cvetanović, psihološkinja

“Za vreme seminra naučila sam:
– šta mi je najvažnije u životu, šta mi je manje važno, a šta mogu da ostavim za kasnije
– da vratim mir, spokoj
– da cenim svoje želje isto koliko i tuđe
– da je najvažnije da kažem sta mislim
– da poklonim svu ljubav svojoj porodici i drugima
– naučila sam puno, puno, puno, posebno da kontrolišem svoje emocije.”
Jelena Đorđević, nadzornica u službi za obezbeđenje

“Imam više pozitivne energije, smirenije i opuštenije gledam neke svakodnevne situacije. Vežbe za opuštanje tela mi puno znače. Osećaj pripadanja je jako izražen na seminaru, a to je nešto što svakome prija.”
Aleksandra Pešić, dipl.spec.pedagoškinja

“Bilo mi je veoma lepo, ponekad malo naporno, ali bi taj napor brzo nestao. Često sam se osećala da sam u nekom drugom svetu (nedokučivom, ali lepšem). Muzika me je na trenutke odvodila u neki drugi svet.”
Ljiljana Antić, matična evidencija KPZ za žene Požarevac

KPZ Padinska skela, pismene izjave zaposlenih koji su prošli seminar za prevazilaženje stresa međunarodne The Art Of Living Fondacije
od 12. do 20. februara 2007. godine

Mnogo mirnije, staloženije se osećam i psihički sam rasterećena. Kao da mi je pao neki veoma težak kamen sa srca i duše. Nadam se da ću nastaviti sa ovim vežbama, jer očekujem još veći uspeh za svoja osećanja i zdravlje. Mnogo se smejem i srećna sam.

Iskustvo sa ovog kursa je veoma pozitivno. Preporučila bih ga svakome. Posle vežbi se osećam rasterećeno i opušteno. Punim plućima udišem život. I dalje ću vežbati.

Ovaj kurs mi je bio veoma pozitivno iskustvo, prvenstveno u smislu opuštanja i kao releksirajući faktor. Takođe su mi pozitivna iskustva kada su u pitanju članovi grupe koji su prisustvovali kursu. Imam želju da nastavim vežbe kako bih sebe i bliske osobe što više relaksirao.

Smatram da ću moći da vodim kvalitetniji život nakon završenoh kursa, da ću moći drugim očima da gledam na život i ljude oko sebe, jer sam svesna svog postojanja u vremenu i prostoru.

Potpuno relaksirajuće…Dosta korisnih saveta kako “duboko” živeti život…kako oslušnuti sebe…druge.

Utisci sa kursa:
– novina koja osvežava
– relaksacija i zadovoljstvo
– potrebno je što više angažovati i ostale zaposlene da dođu i dožive novo iskustvo.

Kurs je bio zanimljiv i poučan. Mislim da je bio i koristan. Dolazi do opuštanja i psihičke rasterećenosti. Čovek se oseća fizički i psihički opuštenijim i rasterećenijim.


ZABELA, June 2007

Radomir Aleksić (defektolog)
Sve vreme kursa imao sam osećaj pročišenja, bolove u telu (posebno grudi, grčevi lica) i na mentalnom planu od košmara, nelagodnosti, neizvesnosti, do nekog psihičkog konfora. Kursom/seansom se prodire i do nekih vančulnih iskustava.

Nenad Jovanović (vaspitač)
Na kursu nisam bio od prvog dana, ali za vreme provedeno na njemu, ostala 3 dana, mogu reći da sam se osećao dobro (inače se osećam odlično). Nadam se da će imati mogućnosti da se kurs ponovo organizuje, opet ću prisustovati.

Jasminka Milošević (referent)
Jedinstven doživljaj, nešto što bi bi trebalo svaki čovek da oseti!

Pavica Stojilović (poslovođa)
Na kurs Umetnosti Življenja došla sam slučajno, a otišla prezadovoljna.

Jelena Pantić (ekonomista)
Ovaj kurs je na mene delovao opuštajuće. Bilo je prijatno, zanimljivo i bilo je odlično druženje.

Bruno Dobrić (vaspitač)
Kurs je super. Izgleda šašavo, ali deluje, pogotovo na opuštanje mišića koji su zgrčeni. Takođe lakše zaspim i lako se budim (ustajem), a i preko dana sam svežiji, odmorniji, sa viđe elana za rad i optimizma uopšte!

Zorica Perić (knjigovođa)
Bilo je lepo i opušteno.

Aleksandar Rokvić (vaspitač)
Ovo je bilo interesantno iskustvo.

Evica Tomić (ekonomista)
Ovaj kurs je za mene bilo pravo, prijatno iznenađenje. Fantastično iskustvo!!! Bolji život!

Anđela Antić (specijalni pedagog)
Kurs mi je pomogao da shvatim da neke stvari, a pogotovu osobe, ne mogu da promenim, i da ih prihvatim takve kakve su. Jer, dobro- loše, ko će ga znati!

Margica Kljajević (referent prodaje)
Ostvario se moj san. Hvala Vam. Osećaj je prelep, preporučujem ga svima.

Snežana Gmitrović (ekonomista)

Očekivanja su mi se ostvarila. Zadovoljna sam onim što sam čula, doživela i naučila. Volela bih i dalje da učestvujem u ovakvim aktivnostima.


Specijalna zatvorska bolnica, pismene izjave zaposlenih koji su prošli seminar za prevazilaženje stresa međunarodne The Art Of Living Fondacije
od 29. januara do 02. februara 2007. godine

«Kurs preporučujem, jer uči relaksaciji, boljoj komunikaciji sa ljudima i podseća na pozitivne stvari u životu na koje smo zaboravili,» Marija Jovanović, neuropsihijatar, koja želi svojim štićenicima takođe da obezbedi ovaj program.

«Na ovom kursu sam naučio nešto novo u pogledu na život i okruženje. Preporučio bih ga drugim kolegama, jer se čovek nakon svakog časa provedenog na ovom kursu oseća daleko bolje.»

«Bilo je zabavno, zanimljivo i dosta uzbudljivo. Mislim da bi kroz ovakve kurseve trebalo da prođu svi iz ove ustanove.»

«Naučila sam nešto novo, nove tehnike disanja i jedan drugačiji način razmišljanja od svakodnevnog. Moja ocena ovog kursa je odlična.»

«Smatram da je ovaj kurs vrlo koristan za svakog čoveka, a posebno za ljude koji rade u ustanovama ovakvog tipa. Srećna sam što sam naučila tehnike disanja i opuštanja.»

«Zadovoljan sam kursom. Na njemu saznate nešto novo i učinite nešto dobro za sebe i za druge.»